fbpx

Låt inte pandemitröttheten gå ut över våra nordiska grannar!

Covid-19 sätter våra samhällen under svår press och pandemin har stor påverkan på det personliga planet. Vardagliga saker som vi tidigare tog för givet, att träffa nära och kära, hålla fester, gå på stora evenemang, har förbytts i ensamhet och isolation för många.

Av det följer stress, oro och rädsla. Vem bär på smittan? Vem ska jag undvika?

Under pandemin har särskilt livet i de nordiska gränsregionerna drabbats hårt. Våra länder har valt olika vägar att tackla pandemin och de som bor och verkar i gränsregionerna har tvingats förhålla sig till olika restriktioner. Plötsligt har den gräns som tidigare uppfattats som något abstrakt blivit en högst konkret skiljelinje mellan våra folk.

Det skapar naturligtvis irritation bland folk som i generationer rört sig fritt mellan länderna och ger upphov till spänningar även mellan de bästa nordiska grannar.

Tyvärr har vi under pandemin nåtts av en del oroväckande rapporter om en gryende misstänksamhet mellan våra syster- och broderfolk på olika håll i Norden. Det har handlat om händelser som ibland till och med har uppfattats som mobbning av dem som drabbats.

Även om det kanske handlar om enskilda och få episoder är detta något som vi i Nordiska rådets gränshindergrupp kraftigt tar avstånd från. Vi har stor förståelse att pandemin är påfrestande för många, men det finns ingen grund för att misstänkliggöra våra vänner på andra sidan gränsen. Det är av yttersta vikt att vi nu värnar den goda nordiska sammanhållningen och bygger vidare på den när pandemin är över.

Nordiska rådet arbetar nu för en gemensam nordisk strategi för att bättre hantera den pågående krisen tillsammans, liksom framtida kriser. Rådet vill att de nordiska regeringarna och myndigheterna i framtiden informerar varandra bättre innan de fattar beslut om åtgärder som begränsar den fria rörligheten över gränserna. På så sätt kan grannländerna snabbt förhålla sig till den nya situationen och därmed minska de negativa konsekvenserna för människor som lever och verkar i gränsregionerna.

Det finns också behov för forskningsbaserad kunskap som kan ligga till grund för ett framtida nordiskt samarbete kring hantering av pandemier.

Vi i Nordiska rådet kommer att arbeta för att Norden ska bli bättre på att samarbeta och koordinera åtgärder i krissituationer. Men just nu måste vi förhålla oss till de olika reglerna vid gränserna med ömsesidig respekt och tolerans.

Respekt för våra grannar och en nära samhörighet ligger i vårt nordiska DNA. Vi får inte låta covid-19 förstöra det. Vi ska bygga på det goda vi har tillsammans, och vi ska bygga bättre efter covid-19.

Linda Modig, Sverige, medlem i Nordiska rådets gränshindergrupp
Pyry Niemi, Sverige, medlem i Nordiska rådets gränshindergrupp
Ingalill Olsen, Norge, medlem i Nordiska rådets gränshindergrupp
Lulu Ranne, Finland, ordförande i Nordiska rådets gränshindergrupp

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

21 kommentarer på “Låt inte pandemitröttheten gå ut över våra nordiska grannar!

  1. Hoppas Sverige börjar göra som andra länder. Första steg mot solen är att sparka Tegnell och förstå varför Kungen är så bekymrad. Han sa för nästan femtio år sedan :” För Sverige i tiden”. Hoppas ni har flera, som tänker på samma sätt.

  2. Verkligheten är f.n. att vi på svenska sidan bara undviker och ex.vis tvätta bilen på aut stationen i ylitornio eller inte köper en riktig finsk rieska under pandemin. de här har inget med nått annat att göra än att vi bara respekterar resp- lands rekommendationer. s.k nordiska rådet har ni inte nått annat vettigt och att hålla på med än som redan alla människor förhåller sig med. typiskt politiks populariserring ala sturepalans centern.

  3. en centerpartist som har mage och tala om deras vurma om glesbygden stör mig mycket. vad har centern gjort för landsbygden hittills. jo avvecklat förtsäkringskassan, arbetsförmedlgen, bilprovningen. skatteverket, som några exempel på deras liberala åsikter att marknaden ska lösa dessa problem- jo på deras egna högkvarter på stureplan där har marknaden löst centerns problem. med deras populistiksa uttalanden om s.k valfrihet för dom mest välberställda. när ska svenska folket genomskåda denna historiskt korrupta politik som detta parti populistikt håller på med!!!

  4. Låt pandemitröttheten gå ut på egna myndigheter och beslutsfattare istället för grannländerna. Det är dom som haft ansvaret för beredskapen, det är dom som har ansvaret för att ALLT det samhällsviktiga fungerar. Det är dom som är ansvariga på att våra sjukhus var i stabsläge redan innan covid-19. Det är dom som är ansvariga för allt som händer nu och vad som ska hända här efter. Det går ju att kräva mycket av ”oss”, men vi gör ju alla som bekant som vi vill. Dessutom när socialministern skyller på regionerna, regionerna skyller på regeringen och väntar samtidigt på rekommendationer från folkhälsomyndigheten som totalt tappat verklighetsförankringen så är ju resultatet bara kaos. Vi som fortfarande går i tron att grannländerna ska komma upp i våra statistiska siffror eller tror att våran ekonomi går bättre än grannarnas, dags att vakna eller så tar vi alla och tatuerar Tegnell i axeln och Löfven i andra?

  5. Det var många fagra ord från Gränshindergruppen, men på ministernivå är ambitionen bara att formalisera agerandet från länder som Finland och Norge inför framtida kriser. Mekanismer för att förhindra stängning av gränserna skall över huvud taget inte utformas, utan arbetet handlar bara om att bättre informera de boende i gränsområdena när gränsen stängs: att få en informationsbroschyr om att ett staket sätts upp på Victoriatorget är emellertid en klen tröst.

    För blott ett år sedan kom de nordiska regeringarna överens om att Norden skall vara världens mest integrerade region 2030 – att ens återgå till nivån av integration som rådde 2019 till dess kommer kräva omfattande arbete, om det ens är möjligt. Det rapporteras om att medborgarskapsansökningar för att förvärva ett annat nordiskt medborgarskap haglat in och att nordbor säljer av fritidsbostäder i varandras länder. I världens mest integrerade region måste företag våga satsa på ett gränsöverskridande kundunderlag och privatpersoner måste kunna köpa fritidsbostäder samt forma vänskaps- och kärleksrelationer och söka anställning över gränsen med förvissning om att rörligheten inte kan dras tillbaka över natten bara för att man har fel pass. Med nuvarande ambitionsnivå i Nordiska rådet missar man därför helt det grundläggande problemet.

  6. Godmorgon!
    Här är det igen människor som mest troligt aldrig ändå besöker finland som gnäller mest bara för att…
    Gränsen är inte stängd som säkert alla kan se om man bara vill…

    Sen kan man inte undvika att begrunda hur sverige hade tänkt sig bevaka gränsen på samma sätt som grannländerna gör. Vilken myndighet i sverige har i dagsläget en organisation eller resurser som krävs?

    Sluta lipa som små barn nu och invänta normal vardag så blir det bra igen får ni se 🙂

  7. Det fina och fredliga som tidigare generationer skapat i 100-tals år mellan länderna, förstördes av nuvarande generationer på några få veckor. Det visade sig att vi nordbor inte är mer civiliserade än människorna där långt borta som har stamkrig och klankrig. Vi brukar skratta och skaka på huvudet åt de ociviliserade. Nu är vi likadana själva. Inte konstigt i sig då vi tillhör samma ras. Världens fredligaste gräns är utsuddad för de närmaste 100 åren. Jag har åkt över gränsen till Finland 1000-tals gånger. Idag skulle det kännas konstigt att åka över till Finland. Finland var mitt andra hem. Nu är Finland främmande land för mig.

  8. Det heter ju att i Nöden Prövas vännen…det är ju märkligt att en Svenne på Besök i grannlandet kan sprida smittan…men en Svenne kan ej bli smittad av besökande grannfolk från andra sidan gränsen…undrar vem/vilka som är naiva…

  9. Hoppas detta inlägg även publiceras i tex Pohjolan Sanomat och norska tidningar, det är nog inte vi svenskar som behöver reflektera över budskapet…

    • Verkkosurfaren.. ”inte vi men ni!”
      Tänk om vi alla reflekterade över budskapet istället…

      • Marcus Oscarsson på TV 4 Nyhetsmorgon sa att Sverige har 10 ggr så hög coronadödlighet än Finland. Sen ökar Stefan lövens popularitet i färska mätningar enl SVT just pga pandemin?! Alltså hur tänker folket… tydligen inte alls

        • Ja, synnerligen märkligt hur felaktiga beslut under första delen av pandemin påverkar folket att i stor utsträckning ty sig till Sossarnas förmåga att styra… Mats Melin var ju väldigt kritisk till hela den omhuldade Svenska Modellen vad anbelangar Äldrevården….”Coronakommissionen slår fast att Sveriges strategi för att skydda de äldre har misslyckats grovt och att regeringen bär ett tungt ansvar.
          ”Äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad att hantera en pandemi”, står det i rapporten. ”Ändå så är det ju Regeringen och Sossarna som utsett Komissionen …Frågan som kommer vart tar inbetalda skatter vägen när det ej finns pengar att höja standarden på äldrevården…

          • De tar väl vägen utomlands där högerns kompisar skor sig på den svenska välfärden?

          • Tur ändå att vi inte har en regering med moderater i spetsen. Då hade vi haft lika stor smittspridning men statens kassa hade varit tom och statsskulden dubblerad.

          • Det är svenska styrandes fel att vi har en så hög smittspridning. De har orsakat den genom att inte stänga ned landet och gränserna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.