fbpx

M: Medborgarna har redan gjort sitt val

Moderaterna röstade nej till att hålla folkomröstning om driftsform på det nya äldreboendet i Haparanda, vi har i alliansen gått till val på möjlighet till valfrihet både för boende och anställda. Vi anser att medborgarna redan gjort sitt val i de allmänna valen, majoriteten av medborgarna ville inte ge (S) och (V) sin röst.

Vi påpekar också att tidigare majoritet med (S) visat vägen och upphandlat äldreomsorg på ett klokt sätt ända sedan 2011, även om man inte vill kännas vid detta nu. Vardaga försvann från Haparanda, inte på grund av någon brist i sin omsorg, tvärtom var det kommunens bristfälliga lokaler som gjorde att de fick lämna, intressant nog kunde kommunen driva verksamheten vidare i exakt samma lokaler, alltså med lägre ställda krav.

Vi moderater kommer alltid att sträva efter en korrekt kravställd och effektiv förvaltning inom alla kommunala områden samt möjlighet till valfrihet för våra medborgare.

Niklas Olsson (M)

Sofia Söderholm (M)

Ann-Charlotte Bucht (M)

Anna Wikström (M)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “M: Medborgarna har redan gjort sitt val

 1. att dom blå/bruna inkl främst centern aldrig lär sig. deras s.k frihetsreformer (främst som gynnar företagen) har ju ”förstört” landet sverige. personalbristen finns inte inom välfärden, tandvården. men personalen finns på fel ställen. hos bemanningsföretagen som skor sig på våra skattepengar. högern som när tillfälle ges alltid vurmar bedrägligt att våra skattepengar ska användas effektivt. men de gäller inte och ge stöd i form av våra skattemedel. moderaterna tex ang pandemin ville ge företagen 100 MILJARDER i bidrag per MÅNAD. ja visst är det tur att inte dom blå/bruna styr landet.

 2. När Moderaterna var ett 10-15 procents parti ville man ha folkomröstningar och när de nu har blivit ett större parti är de tillsammans med Socialdemokraterna de värsta motståndarna till folkomröstningsdemokrati. De använde löftet som valfläsk i vetskap om att många väljare är intresserade av riktig demokrati. Falskspel brukar det kallas.

 3. Det finns även positiva saker med privatisering. Gamla rävar styr inte lika mycket och man ser ju hur det är styrt.

  Dock ska inte det bli så att den som gör jobbet billigast ska få uppdraget. Tyvärr är det till 99% dagens privatiseringar är just det som är huvudagendan.

  Men att få konkurrens annars är ju bra. Då har man som arbetare också lite möjligheter dvs enklare säga upp sig om inte något är bra.

  Själv ser jag i alla fall att någon annan borde ha ansvaret om det är staten eller någon liten privat t ex ett bolag som är gemensamt ägt av dem som jobbar där. Kommunen sköter ju det mesta dåligt.

 4. Första steget där Vård, Skola och Omsorg lyfts tillbaka till Moder Svea är på god väg, dvs att Landstingen försvinner, Regionerna försvinner. Därefter, eller kanske tidigare, kommer ovanstående ansvar som idag åvilar kommunerna att lyftas bort.

  Personlig åsikt är att detta borde gjorts för länge sedan. Det går aldrig att få en jämbördig, jämställd Vård, Skola, Omsorg om det ska vara 290 stycken ”småpåvar” som tolkar lagar och bestämmer utifrån respektive ideologiska fundament.

  Den ostridbara, oinskränkta verkligheten ska, utan undantag, utgöras av att ”varje satsad skattekrona, ska oavkortat gå till/investeras i verksamheten”.

  Till verksamheten räknas inte att ägare kan ge sig själva utdelningar, bonusar, olika löneförmåner, skyhöga löner, etc.

  En reflektion, och den gäller nu inte endast denna artikel utan rent allmänt artiklar långt tillbaka….. När gav en politiker, företrädare för ett parti, en ….eloge, komplimang till någon av sin/sina ”motståndare” att de gjort ett bra jobb/arbete ??? För nog sjutton borde det väl finnas många sådana situationer….Är det någon läsare som kan ge ett exempel……

  • @l
   @gvjr

   Håller fullständigt med! I en småkommun (säkert även i större, syns bara inte lika tydligt) är det så att rekryteringar sker med svågerpolitik.

   Vore lite mer rättvist om en större enhet var inblandat. Mindre risk att kompisens bekantas bekant går före i inlasregler mm.

   • På de ”lägre” nivåerna sker förvånansvärt många rekryteringar med bidrag i tankarna, såväl kommunalt som privat. Arbetslösa utnyttjas till max för att sedan få kicken när bidragsperioden är slut och ersättas av en annan arbetslös.

 5. Citat ”Glöm inte att Sjukvårdspartiet nu är vågmästare mellan de två blocken Alliansen och S+V.”

  Är det där samma som att försöka plocka poäng/röster från båda ”håll” av den politiska kartan ?

 6. Personerna i det blåa laget verkar inte ha koll på lagar och regler, dom verkar tro att det är fritt att styra precis som dom vill

 7. Är man i moderaterna oroliga för vad resultatet i en folkomröstning skulle visa?
  Man predikade också om att föra kommuninvånarnas vilja, man propagerade högt om att man ska värna om att göra kommunens invånares röster hörda. Det struntar man nu i?
  Man har i urminnes tider anklagat dom styrande kommun partierna gör brist på transparans och att dom bara för sin egen linje fram. Nu gör man från moderaternas håll exakt samma.

 8. Moderaterna glömmer att det även var det budskapet
  vi gjorde från Sjukvårdspartiet… att tillåta alternativa driftsformer inom den kommunala verksamheten. Konkurrensutsättning som syftar mot en mer effektiv verksamhet.
  Glöm inte att Sjukvårdspartiet nu är vågmästare mellan de två blocken Alliansen och S+V.
  Sjvp väljer de bästa alternativen som visar ansvar för våra kommunala skattemedel.

 9. DET HÄR VAR VERKLIGEN INTRESSANT!
  Hur förhåller sig (M) till lagen, ska inte den gälla i Haparanda? Det vill säga rättigheten att få en fråga prövad genom lokal folkomröstning om 10 procent av de röstberättigade i kommunen så tycker.
  Är det Moderaternas uppfattning att i och med att Sjukvårdspartiet drog hem en massa röster, så ger det borgarna fritt spelrum att fatta vilka korkade beslut som helst?
  Nej, men så kan vi ju inte ha det. Visst är det då tur att det finns lagstiftning som ger medborgarna rätten att ifrågasätta dumma propåer innan dessa blir verklighet…

  Niklas och ni andra i det blåa laget: tänk om, respektera folkviljan och gör rätt…

  • Nu börjar väl diskussion bli lite löjlig från S sida. Skrev de inte ett miljonkontrakt med ett företag som ville ha vinster på bekostnad från skolan i haparanda? Och nu spelar man för gallerian att man är emot vinster från välfärden ? Vakna haparandabor ! Varför fick vi ingen folkomröstning av Fahlander hyreskontraktet? Jo, för allt skedde bakom lykta dörrar !

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.