fbpx

När ska våra gymnasieelever få lunch?

Det är skamligt att Haparanda kommun inte erbjuder lunch till ungdomar som växer och behöver näring för att orka, skriver Nina Pörhölä, gruppledare Socialdemokraterna i Haparanda.

På torsdag 19 mars började distansundervisningen för våra gymnasieelever. Den 23 april hade de studerat i fem veckor, inklusive påsklovet, på distans. Fram till idag har eleverna fortfarande inte fått något erbjudande om lunch. Vi i oppositionen har frågat om detta vid flera tillfällen, vid Krisledningsnämndens möte den 2 april, vid kommunfullmäktige mötet 6 april samt vi barn- och ungdomsnämndens möte den 22 april. Utan att få något konkret svar. Det enda vi fått höra är, att det är på gång. Men när? Det kan man inte svara på. Föräldrar har kontaktat oss om detta och påtalat att kostnaderna ökat då ungdomarna studerar hemifrån och frågat om ungdomarna kommer att erbjudas lunch. Vårt svar har blivit, vi vet inte. Vi vet även att det finns elever som inte får någon middag hemma, nu får de varken lunch eller middag. Hur bra presterar man på tom mage, inte alls skulle jag säga.

Vi har fått veta från andra håll i landet att gymnasieelever erbjuds lunch, i Stockholm får eleverna 75 kr per dag för att ha möjlighet att äta lunch på restaurang. I Norrbotten har både Bodens och Kalix tagit beslut om att erbjuda gymnasieeleverna lunch. I Torneå får man gratis matvaror två veckor åt gången. Varför kan man inte erbjuda någon lösning i Haparanda och om det är på gång, varför ta det sån tid?

Idag fick jag veta att Koalitionen innan påsk gett uppdraget till Barn- och ungdomsförvaltningen att de ska utreda frågan om lunch till gymnasieeleverna. Utreda!? Vad är det att utreda? Ge ett uppdrag om att ordna lunch. Och varför informerar man inte oss om att ett sådant beslut är taget!? Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden är väl medveten om att vi efterfrågat beslut. Vi måste hela tiden jaga efter informationen, varför kan man inte informera oss, enkelt per mail, så att även vi kan svara på frågor som kommer från våra medborgare. Det skulle även underlättar för Koalitionen, om vi är fler som kan svara på frågorna.

Det värsta är att under tiden politiken och tjänstepersonerna utreder frågan om lunch till gymnasieeleverna så sitter eleverna hemma och svälter, samtidigt som de ska prestera i olika skoluppgifter. Det är skamligt att Haparanda kommun inte erbjuder lunch till ungdomar som växer och behöver näring för att orka. Det är i alla fall inte på det här sättet som vi blir Norrbottens bästa skola.

Nina Pörhölä
Gruppledare
Socialdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

37 kommentarer på “När ska våra gymnasieelever få lunch?

  1. Det är helt patetiskt att Sverige, med detta skattetryck får problem som dessa. Öppna ögonen snälla människor. Hur kan vi ha ett problem som detta, har ni någonsin tänkt på vad ni betalar skatt för?

  2. Bengt, du skriver att den politiska ledningen gör ”det minsta möjliga”, vilket ju är en etablerad borgerlig strategi: låt marknaden lösa problemen och håll det offentliga utanför. Tanken har aldrig fungerat, än mindre idag med en pågående pandemi.
    Nu, om någonsin alls, måste det offentliga blicka framåt och värna om vårt samhälle. Inte minst de unga. Marknaden är mest intresserad av att skattepengar (det offentliga) ska betala för arbetares löner samtidigt som aktieägarna tar ut vinster samt att staten ska lösa problemen som förorsakats av girighet.
    Det är illa.
    Håll ut och håll ihop!

  3. Ni som nu har en ekonomi som tillåter oförutsedda utgifter och som kan laga lunch åt era barn, vad bra! Jag är glad för er och era barns skull. Ni slipper den ångest som en pressad ekonomisk situation kan medföra – för hör och häpna, det är faktiskt den verklighet många lever i! Det är rent ut sagt pinsamt att läsa de kommentarer där vuxna individer inte förstår någon annans situation än sin egen. Öppna ögonen! Skollunchen är en fantastisk förmån och något som vi i Sverige inte ska vara annat än stolta över att vi kan erbjuda alla barn och ungdomar.

    Heja dig, Nina! 🙂

  4. Och ja, utöver skoldagarna finns det givetvis helger och lov där man inte kan garantera barnen lunch på samma sätt. Anser ni inte då att kanske är särskilt viktigt att ge stöd i form av skollunch? Åtminstone för att underlätta litegrann? Skollunchen har serverats i åratal och när en kris uppstår i samhället är det viktigt att försöka värna sådant som för många är en trygghet, i den mån det går. Många barn/ungdomar vet dessutom inte om att deras föräldrar har en pressad ekonomi och det är inte heller något ett barn i skolålder ens ska behöva grubbla på.

  5. Men snälla! Ni som kommenterar och understryker att barn är föräldrars ansvar och menar att ”det gäller att prioritera” – tror ni på fullaste allvar att den största delen av alla föräldrar inte är medvetna om det?

    Självklart finns det föräldrar som väljer bort ansvaret och prioriterar annat, samtidigt som det finns föräldrar som TAR ansvar och prioriterar sina barn, men av flera olika skäl har en ekonomi som helt enkelt inte tillåter ytterligare utgifter – en extra måltid om dagen kostar mer än vad man tror. Oavsett situation, har ALLA barn rätt till att få lunch serverad.

  6. Mats Berg, Ja vi hade sett till att lunchfrågan blivit löst i samma veva som ungdomarna skickades hem för distans undervisning. Jag blir verkligen upprörd över den flathet som den politiska ledningen visat, trots flera påstötningar från oss så gör man det minsta möjliga. Man blir avundsjuk på hur Kalixkommun stöttar ungdomar och näringsliv på ett helt annat sätt.
    Jag blir verkligen ledsen när jag läser en del ironiska och förlöjligande skrivningar om ungdomarnas situation i kommunen. Jag kan bara säga, lyft blicken och se hur världen ser ut!

  7. Nååå inte tror jag nu det sitter barn hemma och svälter Nina… Men jag antar att socialien blivit inkopplad i de fallen man vet att barnen inte får mat hemma?

  8. Det finns ju matbespisning på skolorna även under coronatider. Vill skolbarnen äta på skolan så kan det ju det. Onödigt och dyrt att hålla på med andra alternativ. Slösa inte bort våra skattekronor i onödan!

  9. Till vuxen tonåring: Jämförde du verkligen barn med hundar… WOW!
    Till Bengt och Nina: tror ni inte att det i grund och botten handlar om BUNs mycket otydliga politiska ledning och dess illa utvecklade förmåga att gå till beslut. Här hade naturligtvis en ordförande med pondus slagit näven i bordet och fattat ett ordförandebeslut som senare hade ratificerats av nämnden som helhet.
    Till er alla: satsa på de unga – det är Haparandas framtid!

  10. Dom flesta länder har inte gratis lunch till skoleleverna, de flesta länder har bättre skolresultat än Sverige. Enkelt att räkna ut att gratis skolmat är inte lösningen på att höja betygen hos eleverna. Finns nog en hel del annat vi borde fokusera på för att förbättra resultaten

  11. Till cheferna hade man råd med utbildning för nästan en miljon….. men nu ska man spara pengar?!
    Tur det är val snart. Rösta rätt nästa gång. Hittills har koalitionen gjort noll rätt.
    Marita Wikberg lovade guld o gröna skogar innan valet, nu ser vi hur bra de egentligen är. Tänk bara kd:s lilla ”avstickare ” till Sthlm för att kolla nå tropikhus.
    Sen det här m lunch åt gymmssielever…. pinsamt hur koalitionen skött allt hittills !

  12. Varför skaffar ni barn om ni inte kan försörja eran avkomma? Ni vill väl att vi skattbetalare ska stå för hundmaten,också. Har ni ingen stolthet/skam i kroppen kvar?
    Era barn är 16-18 år gamla. Det är dags för er att bli föräldrar och sluta dalta/curla och ge era ungdomar rätten till eget ansvar. Dom är snart myndiga. (Kan dom inte laga mat?)

  13. är det så att barnen svälter i sina hem..då är det ju ett fall för Soc..dags för en orosanmälan så löser det sig. Finns Gott om personer som vill diva Fosterhem när ersättningen från just Soc är god!

  14. Jag har sagt till mina barn, kom hem och ät om maten inte duger i skolan
    Men alla barn kan inte göra det.. så jag har sagt ta med kompisarna det finns mat ..

  15. Nina Pörhölä..
    Du är Jättebra!
    Härligt att du vågar säga vad du tycker..

  16. Det här får de fattiga att lida.
    De vågar inte ens skriva här.
    Mig stör det inte för mina barn kommer hem och äter lunch för jag lagar godare mat än vad skolan erbjuder..
    Våra skattepengar?
    Alla bilar går sönder på grund av gatorna i stan.
    Alla chefer på kommunen betalar vi med våra skattepengar.
    Jag satte min röst på Sven Tornberg för han är jättebra.
    Det är inte långt till nästa val.. så Sven Tornberg du måste visa mig att jag gjorde rätt!

  17. Haparanda kommun har sedan årtionden haft gratis lunch till gymnasieeleverna, kommunfullmäktige har godkänt detta och då kan inte en nämnd besluta att det ska upphöra! Ett sådant beslut måste föreläggas till kommunfullmäktige, vilket inte gjorts! Haparanda har flera ungdomar som söker sig till gymnasieskolor på andra orter redan nu, med en sådan här politik lär det bli fler.

  18. Är det sant att eleverna som är hemma svälter? Det var det värsta. Jag tycker att alla kommunanställda kan få lägre lön. De är många och inte har de haft brist på mat. Då har Haparanda råd att ge mat åt distansjobbande gymnasieeleverna.

  19. Jag undrar vart pengarna som varit avsatta för mat under dessa 5 veckor nu är? Hade gärna fått tillbaka lite av detta då jag är en fattig student som nu betalar skatt + egen lunch varje dag (trots att skattepengarna bl.a ska gå till lunch)

  20. Håller med räknestickan.
    Ta lite personligt ansvar i dessa coronatider och skrik inte hela tiden på att ”någon annan har ansvaret”.
    Varför skaffar ni barn om ni nu inte har ekonomi för oförutsedda utgifter, som detta coronaviruset har orsakat.

  21. kommunerna har ingen bespisningsplikt för Gymnasieelever…Googla: ”Skolmat förekommer inom förskola, grundskola eller gymnasieskola. Ofta avses bara den mat som serveras i grundskolor när begreppet skolmat används.

    Enligt skollagen från 1997 är kommunerna skyldiga att servera avgiftsfri mat till elever på grundskolan [5] (men inte i gymnasieskolan), men några specificerade krav finns inte och kvaliteten på maten kan variera kraftigt mellan olika skolor och kommuner.”” Fortsatt trevlig helg…

  22. Till ”realist” och Räknestickan
    Jag har jobbat ca 10 år på Kronofogden och 6 år inom skolan, ja, det finns väldigt många i Haparanda som har det tufft ekonomiskt. Hur ska man få ihop till en buffert om man knappt har råd med hyra och mat!? Sedan finns det även föräldrar som helt enkelt inte prioriterar sina barn även om de har ekonomin för att köpa mat. Det finns en anledning till att det går åt mest mat på måndagar i skolan, barnen har fått lite eller ingen mat under helgen.

  23. Tycker det gnälls för mycket i Haparanda..Barn är föräldrarnas ansvar…PUNKT. Det är ni som ska ta hand om era…

    Inte skattebetalarna…

  24. Till Realisten
    Målet för Barn- och ungdomsnämnden är att bli Norrbottens bästa skola, det har vi aldrig varit och skolresultaten lär inte bli bättre på detta sättet heller, tyvärr!
    Det spelar ingen roll för mig om gymnasieeleverna får lunch på skolan eller på restaurang, bara de får lunch!

  25. Håller med ”Räknestickan”, men detta borde även gälla företagen att ha eget kapital, en buffert för oväntade kriser!! Direkt ropar man på staten för bidrag, vi lever väl i en marknadsekonomi eller!

  26. Seymor Butts – EXAKT min tanke!!
    Samma hände vid skolstrukturen.
    Det är bara ett exempel på hur de som styr i Haparanda nu, skiter i sina medborgare så länge ett beslut inte berör dem. Sorgligt men sant.

  27. När gymnasieeleverna skickades hem från skolan för att bedriva studierna på distans så var BUN skyldig att också ordna med luncherna, för det har eleverna när de går i skolan, men det struntade man i för man såg en möjlighet att rätta till underskottet i Buns budget för i år!

  28. Är nog så enkelt att dom som ska besluta har inga egna barn som är hemma och studerar, då tycker dom att inga andra ska ha den ”förmånen” när dom själva inte kan få det, oftast missunnsamhet och avundsjuka som styr besluten.

  29. Är det verkligen så illa ställt med föräldrars ekonomi i Haparanda att de inte har råd att ge sina barn mat?
    Alla i samhället måste se över sin ekonomi och göra en budget. Alla borde spara lite varje månad till en buffert som kan användas när oväntade händelser slår till. Vad gör man t.ex. om ett barn blir sjukt ett par veckor och inte kan gå till skolan, ska skolan då skicka hem mat?

  30. Oj…här gäller det att prioritera.
    Mat till barnen eller…nöjen.
    Barnen behöver inte svälta hemma, visst finns det mat.

  31. Bra gjort av Nina P! Borgarna vill göra samma sak som Sd och Moderater gjorde i Sölvesborg,

  32. Haparanda har ju inte haft ” Sveriges bästa skola ” innan maktskiftet.. varför skulle det vara annorlunda nu Nina ? Såklart måste skolbarnen ha mat fast de pluggar hemifrån.. men varför kan de inte äta på skolmatsalen som tidigare ? Blir så snett i matkostnader om eleverna ska äta på restaurang.. måste finnas billigare alternativ

  33. Betala ut 75kr/skoldag till ungdomarna för mat även retroaktivt är mitt förslag

  34. Bra Nina att du vågar stå på dig, och än bättre att det kommer fram i media så att allmänheten får veta det.
    Blir inte förvånad när det är just sånt som händer här i Haparanda. Sällan kan nåt göras enligt regelverk som den gången då kd drog söderut på två mans bevåg

  35. Givetvis finns det barn som inte får mat hemma. Och skolorna kan inte strunta i att erbjuda elever lunch trots att de har hemstudier. På FBs debatt Haparanda går det även att läsa hur Marita (KD) i Haparanda ställer sig till det, ”Det kostar faktiskt att ha barn”. Jag hoppas verkligen att alla barn får lunch från skolan och att Marita kan öppna ögonen, inte bara stirra sig blind på sin egen navel.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.