fbpx

Pajala har ett gyllene tillfälle att växa

Pajala har ett gyllene tillfälle att växa. Kaunis Iron går som ett expresståg – det kan bara hjälpa Pajalas ekonomi. Jag vill se fler tecken från politiker att vilja utveckla Pajala. När Bengt Niska var kommunalråd hade Pajala en mycket sämre ekonomi. Men optimism hade man. Och framtidstro. Visioner. Sveriges bästa uppväxtvillkor för barn – det var en vision som Pajalas ledarskap jobbade för då – och bör jobba för idag!

Kommunen behöver investera för att attrahera nya invånare. Gruvanställda som faktiskt flyttar till kommunen.

Barnfamiljer är bäst. Och alla vet vad som lockar barnfamiljer.

Skola, förskola, vård, biograf, en fotbollsplan, sporthall, ishall, ridmöjligheter… Det som saknas på denna lista är ett badhus.

Det har gått snart ett år sedan de styrande i Pajala förklarade att ett nytt badhus ska byggas. Dementier följde. Det är många som väntar på byggstart, men det finns något som försvårar.

Pajalas styrande gick till val med löften om att kommunen utanför Pajala tätort ska gynnas. Man vill inte koncentrera investeringarna till själva Pajala. Gamla kommuncentra ska få sitt. Det gällde mest skolan under valtiden, men dessa löften påverkar badhusfrågan idag.

Om Pajala får, så ska Tärendö också få. Och Junis. Och Korpis. Om dessa orter har en liten simbassäng så får Pajala också ha en liten simbassäng. Resultatet blir då att inget nytt badhus byggs och invånarna i hela kommunen går miste om ett modernt fungerande badhus med barnbassäng för de yngsta.

Jag kan tänka mig att barn och vuxna både från Finland och grannkommunerna gärna reser en bit för att få möjlighet att simma, ha vattengympa eller bara leka i vatten såväl sommar som vinter. Ett badhus är faktiskt en hälsoinvestering för folk i alla åldrar. För människor med nedsatt rörlighet kan det till och med vara den enda möjliga motionsformen. Simkunnighet är dessutom numera ett krav för att man ska få godkänt betyg i idrott i skolan, och kan i vissa situationer vara skillnaden mellan liv och död.

Vill Pajalas politiker att man ska bygga ett badhus på en ”rättvis” plats? En Sunderby sjukhus-lösning? Ni minns den långa debatten om sjukhusets placering. Hur många år pågick debatten? Minst trettio år, om man räknar in alla utredningar. En sådan debatt har bara förlorare.

Bygg ett nytt funktionellt badhus i Pajala nu! Om inte nu, när?

Moralpredikanten

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Pajala har ett gyllene tillfälle att växa

  1. Hur menar ni supermakt mm??
    Vilken värld lever ni i hur kan det bli tillväxt i Pajala när stora delar av anställda inom gruvan har skitlöner som knappt har råd och köpa ett förfallet hus för. Finns ingen dräglig lön sticker folk tillbaka det blir ingen långsiktig ej heller tillväxt i kommunen och skattekronor. Penagarna försvinner söderut och det satsas ingen på bygden i skolor mm.

    Vakna upp och tänk efter

  2. Minns mycket väl tiden när Bengt Niska var kommunalråd. Optimism? Framtidstro? Mantrat man fick höra som barn och ungdom var ”ei se kannatte”

  3. Minns mycket väl tiden när Bengt Niska var kommunalråd. Mantrat man fick höra som barn och ungdom var ”ei se kannate”

  4. Svårt fall! Detta med Badhus och Äventyrsbad har ju orsakat stora ekonomiska förluster för mången Kommun. Sen är ju den bistra verkligheten att dom byggen som kommunerna beställer, sällan håller budget. Befolkningsmängden i Pajala Krymper så det blir en dyr satsning som allt färre skall betala. Det märkliga är ju att allt som kommunerna driver skall subventioneras av skattebetalarna, ponera nu att det tänkta badhuset skall drivas på affärsmässiga grunder och badgästerna skall i princip stå för kostnaderna ..Längre Söderut i Tornedalen pågår också aktivitet för att HPD skall ha ett nytt badhus där det förväntas att kommunen subventionerar badgästernas badande.

  5. Menar du att vi mitt i en världskris ska lägga all energi och pengar (extremt mycket pengar i Pajalas mått) på att smälla upp ett badhus?
    Ja, ett badhus är viktigt, men det är nog inte enda räddningen för Pajala att få inflyttning, se bara på Kiruna t ex, borde vara enorm inflyttning dit, det finns gruva, sjukhus, skola, ridanläggning, ishall fjällturism, en stadsflytt som ger massor med jobb och ett . . . badhus i toppklass, men trots detta är det en krympande befolkning.

    Men, det är ju sagt att det ska byggas i Pajala, ingen har väl stoppat planerna?
    Vi har väl aldrig varit så långt i badhusplanerna i Pajala som vi är nu, och det får vi vara glada för!

    Vi i Pajala behöver komma överens om hur mycket vi ska satsa och när ska vi köra igång för att inte äventyra ekonomin🙂

  6. Angående finnarna, så har de länge nyttjat badhuset för skolbad och därmed utnyttjat kommunens skattebetalare. De har bara betalat badavgiften och den faktiska kostnaden för ett bad har vida övrerstigit badavgiften. Genom åren handlar det nog om mångmiljonbelopp.

    • Precis nu kan ju finnarna bygga ett badhus, som vi kan nyttja.
      Vi har ju byggt en utrikes terminal till dom vi kan ju inte stå för allt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF