fbpx

Pajalapolitiken tillbaka på ruta ett

Så hamnade vi där igen, tillbaka i ruta ett, i Pajalapolitiken. Tillbaka i ett träsk av 50-60 år gamla surdegar från kommunsammanslagningar, missunnsamhet och inskränkt byatänkande där alla ska ha allting i form av skolor och badhus även om det vare sig finns pengar eller underlag för det, tillbaka i personliga vendettor där lokala politiker beskylls för allt från världsomfattande urbanisering till gud vet vad.

Detta sandlådegräl fortsätter just när Pajala behöver politiker som kan samarbeta över partigränserna. Just när kommunen tack vare gruvan i Kaunisvaara har en guldklimp till motor och därför måste lägga all sin kraft på att bädda för den fortsatta utvecklingen. Och det är inte bara politikerna som måste ta ansvaret.

Samma gäller alla oss medborgare; att vi ser det viktiga och kryper upp igen ur skyttegravarna och begraver Jante i dem istället.

Jag vill se unga krafter ta vid som tänker framtid för sig och sina barn.

De listor på politiker i höstens val som det nu diskuteras om bådar inte gott. Medelåldern på en av dessa är 72 år. I politiken ska det förstås finnas både unga och gamla, men jag hoppas några av de äldre kliver av och uppmuntrar yngre krafter att ta vid. Yngre som inte bara ser sig som representanter för sin lilla by eller klan, utan tänker på hela bygden och dess utveckling. Vi har en verklig chans just nu och vi behöver mycket nytänkande.

När det om ett halvår är val kommer jag att lägga min röst på ett parti med unga samarbetsvilliga krafter som jobbar innovativt för ett starkt kommuncentrum, men också utveckling i de livskraftigaste byarna. Det finns absolut ingen motsättning i detta. Och jag är övertygad om att jag inte är ensam om att tänka så.

När jag för ett drygt år sedan skrev en insändare om hur kommunen kunde utvecklas till en attraktiv plats att leva i fick jag oerhört många uppmuntrande heja-rop av människor som för länge sedan tröttnat på personstrider och gammalt groll. Finns det partiet?

Per Johansson

Sattajärvi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

26 kommentarer på “Pajalapolitiken tillbaka på ruta ett

  1. Det är för lågnivå i kommunal
    Politiken för att ens vilja förknippas med den. Tyvärr en riktigt sandlåda. Det handlar inte om utveckling utan inbördeskrig.

  2. Många funderingar om brist på boende i Junosuando. Vi i Pajalabostäders styrelse röstade med knapp majoritet för att inte sälja Örnevägens lägenheter och att begära in anbud på energirenovering. Anbuden var så pass höga att det fanns inte ekonomi i det hela. Lägenheterna skulle ha fått nybyggshyror med orörd inredning från 60-talet. Allt går att genomföra men Pajalabostäder har ett ägardirektiv att följa, dvs det är upp till KF att besluta vem som ska betala mellanskillnaden om hyrorna ska bli normala. Pajalabostäder är ett aktiebolag och måste skötas som ett sådant. Ägarna, alltså KF bestämmer när det gäller större projekt.

    För övrigt tycker jag som Sattajärvibo att det är konstigt att det inte byggs privata villor som det görs i Sattajärvi. Man skriver om 100 tal arbetstillfällen och ändå inte en privat villa eller nya lägenheter byggd av privata företag.

    Jag kan också nämna att det är inte så många som anmäler intresse då en ledig lägenhet finns i Junosuando.

    • Håkan Kero men de är fullt möjligt och lönsamt att renovera fastigheter i Pajala? Men inte i Junosuando ? Du undrar om varför ingen privat bygger i Junosuando ? Kan tro att folk som kommer söderifrån kanske vill pröva bo här innan dom tar sin familj hit. Och man bör kanske då ha en lägenhet större än en 1 eller 2 rummare ? Och de är mycket konstigt att kommunen inte kan satsa på boende i en by med över 100 arbetstillfällen eller har ni andra planer gällande malmtransportens vara eller inte vara i Junosuando. Är de något ni försöker styra om och påverka kaunis irons verksamhet i Junosuando och därmed inget intresse från eran del att satsa på boende i just Junosuando med omnejd?

      • Det finns gamla fastigheter i Pajala centralort som inte renoveras.
        Allt går att göra när man är överens om vem som ska betala.

        • Håkan kero . Men tror ju lägenheterna som är i behov av rep i pajala
          inte är nte i samma dåliga skick som lägenheterna på örnevägen i Junosuando. Sen de du säger om intresset av att hyra lägenheter i Junosuando är lågt , stämmer dåligt . När man ställer sig i kö på lägenhet i Pajala bostäder kan du inte specifikt ställa dig i kö på just lägenheter i Junosuando utan på alla bostäder i kommunen? Därmed ser ni ju intresset av bostäder i Junosuando.

          • Håkans uthyrningsstatistik baseras på de senaste faktiska uthyrningarna i Junosuando. Ex senaste lägenheten som var ledig i Junis, en 2ROK på 64 kvm, 4 804 kr i månadshyra. Totalt fyra intresseanmälningar och av de fyra var det en (1) som tackade ja på den. Att titta på specifika uthyrningar är bättre än att titta på en allmän kö, oavsett om den är på hela beståndet eller bara i Junosuando. Då får man en faktisk och verklig ögonblicksbild av efterfrågan på den typen av lägenhet, på det stället och till det priset.

            Vi har dessutom köstatistik i vår generella bostadskö, på var folk vill bo. I bostadskön finns 976 personer som lagt upp en prenumeration, dvs få meddelande om en ledig lägenhet matchar vissa kriterier. Av dessa 976 har 211 prenumerationer kriteriet Område: Junosuando. Motsvarande siffra är för Pajala 793, Tärendö 141 och Korpis 134. I Pajala har vi nu cirka 5-15 personer som anmäler intresse på faktiska, lediga lägenheter, i Tärendö 1-2 personer och i Korpis har vi tomma lägenheter. Så då ser man hur dålig köstatistik är för att bedöma verklig efterfrågan.

  3. Till Ove: om framtid s lyckas bättre i valet än senast o får 7 platser i fullmäktige är medelåldern på dessa 68 år… Varför har inte Ove satt de unga förmågorna högre upp i listan? Kommunfullmäktige är inte en PRO-förening.

    • Jag tycker vi lyckades ganska bra i förra valet 20 % av rösterna är inte så illa av en nykomling. I Framtid S är det medlemmarna som bestämmer hur listan ska se ut, det är inget enmansverk.

      • Oj! Säger du det nu?Enl vad jag hört så hoppade dina partikamrater från sossarnas lista INNAN medlemmarna fått säga sitt men det var kanske för att förslaget som skickades ut i kallelsen inte såg ut som den lista du hade skickat in? Å Ove. Det är inte så att du råkat skicka in medlemslistan för Framtid S istället för kf-listan? Det stämmer ungefär antalsmässigt…

        • Råsopar till höger och vänster. Spännande blir det till hösten. Kan bli maktskifte?

        • Du är hjärtligt välkommen som medlem i Framtid S då får du uppleva ett parti med riktigt medlemsinflytande. Jag tror att det skulle vara bra för din självkänsla så att du slipper sprida lögner och insinuationer i anonyma insändare på HB webben

  4. Byta kommun? Byarna har haft ”makten” de senaste tre åren genom deras politiker. Varför har de inte gjort något för ex.vis Junosuando? En arbetsplats med över 120 anställda som veckopendlar eller dagpendlar. Inget har hänt eller?

    • Snälla Hb, publicera artikeln om att Vedestig tror sig bli kommunalråd i Övertorneå 🙏
      Gissar att många vill kommentera det.

  5. Framtid S?? Både i Pajala och Övertorneå har framtid S den högsta medelåldern. Är dessa avdankade politiker våran framtid så ser det verkligen mörkt ut. Dags att en del inser att dom har gjort sitt. Man ska inte underskatta en hög ålder men man måste ha kvar ork att sköta käbblet internt samt orka kämpa för tex ökad inflyttning , fler arbetstillfällen osv.

    • Du har fel om medelålder Framtid S har en lista med 31 namn, flest sv alla partier i Pajala. Bl.a två personer under 30 år, flera under 40. Medelåldern för kandidaterna 57 år.

  6. de som det här handlar om inom (s) både i pajala och i övertorneå, är främst att parterna inte ens tål varandra pga av att deras vårdegrunder går i motsatt riktning. vänsterfalangen inom (s) står för gedigen sosse politik medan högerfalangen inom (s) delar den liberala ojämlika värdegrund som inte är acceptabel inom vår arbetar rörelse. egentligen tillhör inte högerfalangen och dom delar inte vår värdegrund. varför? jo bara och se i verkligen både i pajala och i övertorneå hur dom lever sina liv i borgerliga sociteten och har helt tappat sina sosse värdegrunder. egentligen och tror att dom vill tillhöra nått extremt parti men gör inget för dom bedömer att man kan göra mer skada i ett statsbärande parti än inom tex SD. och högerfalangen delar mer sina värdgrunder i tex centerns liberala skadliga landsbygspolitik,

    • Observatör frågan är ju då ? är de verkligen bya politikerna som haft makten?? Misstänker att så inte är fallet. Och sen har ju kommunen ett bostadsbolag. och de väl styrelsen och bolaget som bestämmer om de ska byggas i kommunen . Och vilka är de som sitter på denna post?? Och hur villiga är dom att bygga utanför Pajala? Se på Gällivare kommun nu ska de byggas en massa bostäder i Gällivare men där ska de även byggas ute i byarna och där ser man viljan av att inte endast tätorten ska leva . Helt tvärtom vad Pajala kommun vill.

      • Från min observationsplats ser jag att styrelsen för Pajalabostäder består av idel bybor, inte en enda från Centralorten.

  7. Låt dem jobba för den breda mitten med KD som ledare, de kan, och vill få hela kommun att leva utan gamla vendettor. Det gäller att se framåt och inte älta gamla förluster som FS eller g:a S gubbar 60 + !

    • En idé vore att norra delen av Pajala kommun (föredetta Junosuando kommuns)byar skulle bryta sig ur Pajala kommun och istället ingå i Kiruna kommun.Orsak? Pajalas politiker har ju som aldrig velat satsa på våra byar och politikerna har ett hat mot oss här i norra delen av kommunen. Och vi har även ( tycker) jag en naturlig tillhörighet till kiruna kommun. Vi jobbar där och många av våra barn går gymnasie utbildningen där.

      • Pajala fick en inflyttare från Kiruna för ett antal han år sedan, han är stadsbo och ansåg sig ha gedigen kunskap om kommunalpolitik. Kirunabor gav betyget ”tjorv” åt hans politiska gärning. I Pajala bytte han parti högerut och blev snabbt en höjdare i vårt Största parti.
        Då var S ännu S, nu är det ganska tjorvigt.

  8. ? Alla ska ha allting till byarna ? Vad är de vi har fått till byarna ? Tex Junosuando i och med malmtrafiken så är de ett 100 tal arbetstillfällen i byn . Men vad gör kommunen och kaunis iron åt bostads bristen i Junosuando? Inget . Blir ju som ingen inflyttning om de inte finns bostäder. Ser de som så att kommunen vill inte ha inflyttning till byarna . Hade lastbils centralen varit i Pajala och bostäder inte funnits så är jag rätt säker att bostäder hade byggts rätt fort. Om alternativ s skulle få makten efter nästa val är de bara att slå igen utbyarna i kommunen får Lanto och kompani har alltid jobbat mot byarna .

    • Allt annat är oviktigt det enda viktiga är JA till mera vindkraft som faktiskt bringar in pengar till kommun tillskillnad från turismen som bara använder utländska slavarbetare.

  9. Medelålder hit och dit … Det är väl inte åldern som är viktigast. Det finns många äldre personer som har mycket vettigt att säga, oavsett partitillhörighet.

  10. Att Framtid S lierade sig med Moderaterna efter förra valet blev en våldsam överraskning för oss väljare. FS vallöften var inget annat än humbug. Roffarmentalitet är deras Sanna ideologi. Varför missbruka S?

  11. Exakt det du söker Per är svårt att hitta, men Framtid S kommer att försöka nå dit de närmaste åren.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.