fbpx

Rent dricksvatten – en mänsklig och demokratisk rättighet

FN och WHO har tydligt slagit fast att rent dricksvatten är en mänsklig rättighet som är en grund som samhället bygger alla andra mänskliga rättigheter på, där vattnet ska vara fritt från mikroorganismer, kemiska föreningar, lukt, färg och smak.

Citat från Haparanda stads nyligen uppdaterade hemsida:

”Rekommendationer om kokning bör kvarstå till dess att minst två på varandra följande undersökningar visat att dricksvattnet åter är tjänligt utan anmärkning.”

Ovanstående citat är i överensstämmelse med Livsmedelsverkets riktlinjer.

Fakta: Kommunen har EJ följt ovanstående riktlinjer, varken i fallet med e-coli eller intestinala enterokocker. Man har lyft kokningsrekommendationerna efter endast 1 omgång prover och dessutom har prover visat på anmärkningar.

Mellan 20/10 och 28/10 togs 7 prover i Nikkala och förutom de 2 prover som visade på enterokocker (otjänligt) så gav de 13 anmärkningar gällande bland annat koliforma bakterier och mikrosvamp.

I HB 9:e november säger Sofia Rosendahl, chef på VA, att kritiken från oss inte stämmer gällande att man för tidigt har upphävt kokningsrekommendationer; att när omprov togs efter att prov visat enterokocker, så fanns inga bakterier kvar och hon hänvisar till att ytterligare prover togs den 25/10 och 28/10. Det finns två saker i Sofia Rosendahls uttalande som enligt provsvar inte stämmer:

Att omprovet visade att inga bakterier fanns kvar (omprovet visade enterokocker + anmärkningar).
Att vår kritik inte stämmer.

I HB 16:e november säger Sofia Rosendahl som svar på varför man frångått Livsmedelsverkets riktlinjer ”… Vi har istället gjort så att vi har tagit prover på flera ställen under en dag”.

– Ja Sofia Rosendahl, det är så det ska gå till, flera prover ska tas på flera ställen under samma dag och räknas då som EN undersökning och det innebär INTE att man har följt Livsmedelsverkets riktlinjer.

Sofia Rosendahl fortsätter och säger ”… Vid nästa provtagning hos den enskilde användaren och vid de andra provplatserna påvisades inget… ”. Sofia Rosendahl upprepar här att nästa provtagning inte visade något, trots att den andra provtagningen visade enterokocker för 2: a gången. Att de andra provtagningarna inte visade något – det måste sägas vara en sanning med modifikation, med tanke på att 2 av proverna tagna den 28/10 fick anmärkningar.

Oavsett om Rosendahl inte har kunskap om vad som verkligen gjorts och inte, eller om hon medvetet försöker förminska problematiken, så är det mycket allvarligt. Det är inte rimligt att kommunen har en VA-chef som i media ger sina invånare felaktig information gång på gång. Nu är det dags att kommunstyrelsen agerar!

Tillsynsprotokoll från 2020-2021 visar sida upp och sida ner av anmärkningar från Miljökontoret/ Samhällsbyggnadsförvaltningen. Dessutom har det gjorts 3 förelägganden: den 27/8 gällande vattnet i Nikkala skola, 29/9 gällande bland annat material i reservoar, provtagningar och utredningar av bakterier, 15/10 gällande vad som tidigare har lämnats in 29/9 och som inte åtgärdats med mera.

Efter kontakt med flera politiker i berörda positioner har det framkommit att de ej har blivit informerade om vad som framkommer i tillsynsprotokollen och detta finns heller inte att hitta i något av kommunens mötesprotokoll. Detta visar att det inte bara är transparensen mellan kommun och invånare som brister, utan också inom kommunen, mellan tjänstemän/förvaltningar och politiker.

Det här handlar inte ”bara” om rent dricksvatten där invånarnas hälsa riskeras utan det här visar också brist på demokrati och i sådan omfattning att det liknar mörkläggning med allt vad det innebär.

Marita Slotte

Rebecka Lindgren

Johan Sandstén

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Rent dricksvatten – en mänsklig och demokratisk rättighet

 1. Nu med facit i hand så behövs det inte bedrivas mer ”häxjakt”
  Utan hoppas det kan läggas en ny budget för ledningsbyte och samtidigt Laga alla gator som detta berör.
  Och samtidigt se om det behövs anläggas rör för fiber eller liknande samtidigt, så det inte behövs åter rivas för att fräsas ner fiber eller liknande.
  Krävs antagligen extrem belåning.
  Men måste vara bästa långsiktiga lösningen.
  Ju förr desto bättre 👌

 2. Här är något jätte konstigt,, Varför inte vara rak och gå ut med hur det ligger till.. S har styrt kommunen i manna minne och inte sköt sitt jobb så vattnet för oss medborgare är inte ok. Var raka och berätta att alla ledningar är totalt slut. Då kommunen får in för lite skatt har man inget snabbfix för detta pengarna finns inte. Vi kan gå tillbaka till då Ragnestig var kommunalråd då skulle redan arbetet med att se över ledningsnätet. Men som i massor av kommuner har inte tillsynen och underhållet skötts. Nu får medborgarna ta konsekvensen med ett vatten som är undermåligt men så viktigt för oss. Tyvärr är detta allt för vanligt i flesta kommunerna runt omkring i landet,, Jag bor i Mälardalen och här har vi problem med men inte av samma dignitet som Nikkala har. .Att berätta sanningen kan inte behöva göra ont då man ärvt problemet. Pengarna finns inte.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.