fbpx

Replik: Ge äldre den vård de förtjänar

Nina Waara svarar på diskussionsinlägget ”Koalitionen om Klippan” i Haparandabladet 25 september.

Det är bra att man inom Koalitionen vill erbjuda heltid till alla anställda, det är också bra att man vill ha en jämnare och mer rättvis fördelning av arbetspass. Det vill vi Socialdemokrater också! Men man måste också säkerställa att det blir så.

Att Lunden och Klippan nu har samma förutsättningar stämmer inte. De har inte likadana scheman, på Lunden arbetar man varannan helg, på Klippan ska man jobba två helger och vara ledig två. Det är mer påfrestande att jobba två helger efter varandra än att jobba varannan helg. På Lunden är man två personal på 9 boende, på Klippan är man två personal på 12 boende på helgerna. Det nya schemat har även inneburit fler delade turer vilket inte är bra.

Koalitionen säger att man inom Socialnämnden varit eniga i beslutet om att dra ner på personal inom äldreomsorgen. Både i Socialnämnden och på Kommunstyrelsen har vi fått information om att det nya schemat ska sjösättas under hösten, men ingen har sagt att det innebär att man ska plocka rader och minska med 6 anställda.

Vi ser två problem med hur Koalitionen hanterar politiken i dagsläget. För det första får vi endast information, politiken fattar inga beslut, utan hänvisar till att vi fått information och att besluten ligger på tjänstemannanivå. Information kan vi inte reservera oss emot. Därför kan Koalitionen hävda att nämnden varit enig. För det andra får vi inte tillräckligt detaljerad information, utan endast övergripande, som till exempel sjösättning av nytt schema. Man utesluter att det innebär minskning av personal.

Vi ska självklart ha ordning på ekonomin men vi ska också se till att vi är en ansvarstagande arbetsgivare som ser till att de anställda kan genomföra sina arbetsuppgifter efter rimliga förutsättningar och ge de äldre den vård de förtjänar.

Åtgärderna att nu spara på äldreomsorgen är särskilt uppseendeväckande då personalen arbetar hårt med att hålla covid-19 utanför boendena. Dessutom ger regeringen ytterligare pengar, cirka 10 miljoner, för att förbättra den svenska äldreomsorgen.

Är besparingarna Koalitionens tack för heroiska insatser under det senaste halvåret? När Regeringen vill satsa på världens bästa äldreomsorg så vill Koalitionen i Haparanda dra ner på bemanningen inom äldreomsorgen.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Replik: Ge äldre den vård de förtjänar

  1. Ska ni i Haparanda ha en välfärd så måste ni betala högre skatter. Det kommer att krävas skattehöjningar på flera kronor. Ert skatteunderlag idag är för litet, så ni har två vägar att välja. Dra ner på kommunala utgifter (vård och omsorg, skola, sociala, underhåll etc) eller betala mycket högre skatter. Ni väljer. Eftersom Haparanda är så litet så spelar politiskt färg ingen roll. Ni kan rösta på vem ni vill. Kommunen har samma problem, oavsett partifärg, med för mycket månad kvar i slutet på pengarna. Det är ingen raketforskning utan kall fakta.

    • Jag väljer alla dar i veckan höjda skatter om vi får en bättre omsorg av äldre och bättre omsorg av barnen i skolorna, dessutom så kanske det skulle finnas pengar till underhåll av gatorna i Haparanda 🙂
      Men antar att många väljer att se till sin plånbok i första hand och inte till ”samhällets” bästa 🙁

  2. Delade turer är ju ett helsike att göra, man börjar på morgonen och slutar väldigt sent på kvällen, att vara ledig ett tag under dagen är inte ”att vara ledig”, man är ju ändå låst till jobbet från morgonen till sen kväll.
    Har aldrig hört talas om sådana delade turer på ”mansdominerade” arbetsplatser, skulle aldrig gå att genomföra där och sen skulle facket säga nej. Om dom anställda som är med i Kommunal facket kräver att facket tar tag i frågan och agerar mot arbetsgivaren så kanske det skulle bli förändringar till det bättre, men antar att Kommunal går i arbetsgivarens ”ledband”.

  3. Gör om. Gör rätt.
    Ge fan i att spara på gamla och svaga.
    Varför ska Haparanda vara ”sverigeledande” i att ha flest antal anställda tjänstemän och administratörer i stadshuset i jämförelse med andra kommuner av motsvarande storlek!?
    Vad gav organisationsöversynen som Lena Ekh gjorde för resultat?
    Nada.
    Nä, bort med 10-20 tjänster ”pappersvändare” i kommunhuset och för över dessa pengar på anställda på golvet inom äldreomsorgen.
    Otydlighet från politikerhåll är beviset på rådande inkompetens och svag ledning som föreligger.

  4. ”Regeringen vill satsa på världens bästa äldreomsorg”…. pyttsan. Denna regering och de föregående har bedrivit en politik som varit verklighetsfrämmande och där pengarna inte gått till omvårdnad av svenskar, gamla som unga, utan till en ansvarslös invandringspolitik. Man kan inte hacka på kommunerna då det är staten som bäddat för situationen.Nu har jag inte detaljkunskap om Hap-das budget, men jag anar att många sköna skattekronor från socialens budget går till HVB-hem till s.k. ”Ensamkommande” och till försörjningsstöd till nyanlända, vissa riktiga flyktingar men en hel del utan asylskäl. Om ni tycker jag har fel så ska ni rösta som ni alltid har gjort, annars rösta rätt… men sossarna (som jag tidigare röstat på) ska inte längre brösta sig och låtsas vurma om välfärd för svenska pensionärer.

    • Verkkosurfaren, du säger det själv: Du har ingen detaljkunskap om Haparanda kommuns budget. Ta reda på fakta innan du vräker ur dig helt felaktiga uppgifter om vart pengarna går!

      • ”Helt felaktiga uppgifter” om var svenska kommuners skattepengar går? Där ser man. Bara för att vi tycker olika tror jag inte att jag har fel. På senare år har man kunnat läsa om kvidande kommunalpolitiker som pga den statliga invandringspolitiken inte vet hur man ska få ihop budgeten, pga ökade kostnader, för tex kostnader för hem för ensamkommande och försörjningsstöd/bidrag. Filipstad är ju ett rikskänt exempel, Högsby är ett av de senaste. Många fler finns och det lär inte bli färre om (s) och (MP) får fortsätta på sin linje med stöd av (c) och (v). Googla gärna på temat den som anser det vara lönt.

        • Verkkosurfaren, det var Haparandas ekonomi och peninganvändning du skrev om. Plötsligt ändrar du det TILL andra kommuner. Bra att du erkänner att du hade fel om hur Haparandas skattepengar används.

          • Bengt, jag erkänner väl ingenting. Bra dock att du inte säger emot mig när jag påpekar allmänt kända fakta att många kommuners ekonomi krisar pga regeringens brist på förmåga att hålla invandringen på en rimlig nivå. Antar för övrigt inte att följderna av asylkaoset 2015 varit nån ekonomisk vinstlott för Haparanda heller.

  5. Dom vill ju att Haparanda ska hamna på ärande sista plats även här som i andra jämförelser när man jämfört Sveriges kommuner!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans