fbpx

Staten pressar Pajalaborna om vindkraft

Axel Oxenstierna (1583) skrev ”i Norrland hafva vi ett Indien”. Hans ord ekar än idag i det hårt sargade Norrbotten på grund av rovdriften på Norrbottens naturtillgångar. Vi och vårat län betalar ett högt pris för att hålla Sveriges maskineri i rullning och vad får vi för det? Ja, inte är det mycket.

I över 400 år har Svea rike, Svenska förmyndarstaten , mjölkat oss på våra resurser. Vi borde varit ett rikt län med tanke på resurserna vi har, men pengarna åker oavbrutet söderut, och som bäst kommer de tillbaka som ”bidrag”.

Och nu kommer nådastöten för vår natur. Nu när skogarna börjar vara skövlade så ska stora industriområden med vindkraft sättas upp i var och varannan kommun för att förse södra Sverige med el. Och nu pressar Vattenfall (staten) Pajalaborna för att få bygga sina vindkraftverk skogar i byn Käymäjärvi (till en början), men det verkar inte gå så bra, de har köpt markägarna, samebyn har tystats som annars är så rädda om sina renbetesmarker, undrar hur?

Stor del av folket är emot detta vansinne även många politiska partier är mot vindkraften. Vattenfall/staten lovar att vi ska få bredband, bra vägar och bygdemedel som föreningar kan söka? Hmmm, nu måste jag säga stopp! De vill ge? Är det dom som bestämmer priset på våran natur? Om vi i Norrbotten hade haft politiker med lite ryggrad så hade dom suttit vid bordet och sagt att det är vi som bestämmer priset på de dom vill köpa och inte dom och i detta fall Vattenfall/staten. Jag hade krävt att vi invånare i kommunerna som upplåter mark för elproduktion ska ha gratis el, verksamheten betalar skatt i kommunen, en viss procent på vinsterna tillfaller kommunen med mera.

Men vi vet ju svaret. De skulle aldrig gå med på detta. Men enkelt svar från oss: Det blir ingen vindkraft. Men nu har Vattenfall skaffat förstärkning från staten och LKAB:s VD han ska komma till Pajala och prata förstånd med den ”korkade” befolkningen i Pajala kommun som inte vet sitt bästa. Han kommer säkert trycka på att de blir inga satsningar i länet om vi inte bygger vindkraften? Jag säger bara: Sinulla ei ole mitään noudettavaa täältä, painu etelään. (Ni har inget att hämta här far söderut).

Tack för ordet.

Fortsättning följer.

Q

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Staten pressar Pajalaborna om vindkraft

  1. Är det vettigt med alla dessa vindkraftverk i Pajala kommun?
    Vi måste få se alla ”lämpliga platser för vindkraftverk” på en karta så att vi kan ta ställning om vilka områden vi vill spara för annat ändamål. Har sett en karta som visar att området sydost om Tärendö (mot Jarhois) har flera sk lämpliga platser.
    Om inte hela kommunen kan kartläggas innan Käymävaara går igång så får vi nog säga stopp även för den tills kartläggning skett.

  2. Markägare kammar in cirka 400 000:- per år för varje vindkraftverk som byggs på deras mark. Den summan gäller i alla fall här i Mellansverige.

      • Jag vet inte. Någon där uppe måste fråga. Det var en bekant till mig som frågade på ett möte med ”byborna”. Svaret från vindkraftsbolaget satt hårt inne men det kom till slut på mötet.

  3. Helt naturlig energi som susar förbi oss måste vi ta tillvara och det utan att behöva lämna ett gram giftigt avfall efter oss, detta är miljontals gånger bättre än förstörda älvars el som ju betraktas som grön, för mig är sådan lika röd som från olja och kärnkraft.
    Vindel är i sanning illgrön allra helst om Vattenfall producerar den, dom kan ju ta till vara effekten maximalt när det blåser och minska på utflödet från sina vattenmagasin, detta är i princip samma som att lagra vindel.

    • Anti ? Hmm vet du vad vindkraften är gjord av? Vet du hur mycket betong de går till fundamenten? Vet du vad som används vid av isningen av bladen på snurrorna? Hur mycket insekter och fåglar dör pga vindkraften? Vilka ska städa upp efter vindkraften när de producerat färdigt ? Hur miljövänligt är dina vindsnurror? Och vem vill bo nära dessa industriområden? Q

      • Det kommer säkert att finnas ännu mer miljövänligare slag av energiproduktion i framtiden än dagens miljövänligaste och billigaste nämligen vindel.
        Miljövänlig el måste vi ha nu, annars dränks en stor del av vår landmassa.
        Att av-isa bladen med el ger vatten och ånga, och plast återvinner vi.
        Betong och dess armeringsjärn eroderar naturligt och behöver inte slutförvaras.
        Ingen dör av vindkraft annat än om man får kraftig elström i sig.
        Vindmöllorna skall absolut inte byggas nära samhällen.

        • Som du resonerar, så har jag också gjort men om de nu tar alla höga berg i vår kommun så blir jag riktigt ledsen. All el säljs av utländska bolag till utlandet. Klart en del ungdomar som bor söderut får ärva marken en dag och då blir det ju inte så många kronor kvar i vår bygd. Men sörlänningrna sätter kanske stopp så att stora kraftledningsgator inte får dras tvärs över Småland o Skåne , så blir det väl inga fler vindmöllor här. Detta är svårt.

      • I Sverige finns under häckningstid ca 350 miljoner fåglar.
        Oljeutsläpp dräper 100.000 fåglar årligen längs svenska kuster.
        Jägare skjuter 300.000 fåglar varje år.
        Fönsterrutor tar livet av 500.000 fåglar.
        Trafiken dödar 4 – 6 miljoner fåglar.
        Vindkraftverk dödar 40 000 fåglar.

    • …men ett tips, fundera på vad man gör av verken när de är uttjänta efter några år. Dessa är inte byggda av biologiskt nedbrytbart material. Plast o annat skit.
      Kolla även hur mycket olja dessa verk kräver. ENORMA mängder under sin livstid.

  4. De var ett märkligt sätt att tänka på -”vi invånare i kommunen som upplåter mark ska ha gratis el”. Äger kommunen mark i käymäjärvi?

    • Undrande .Nä kommunen äger väl ingen mark . Men vi som komunmedborgare som ska se skiten och leva och bo med detta ska väl ha något för detta? Eller du vill kanske som de alltid varit här i Norrbotten ,rovdrift av våra tillgångar och tillbaks får vi dessa ”bidrag”. De är ju sådana som du som är döden för vårat län.

  5. Bra skrivet!
    Nu behöver vi här uppe stå enade.
    Vi kan inte vika oss och skänka vår naturrikedom utan få någonting i gengäld.
    Det krävs mer av bolagen och staten.

    • Tillsammans. Ja om vi absolut ska ha dessa vindkraftverk så är de vi som sätter priset och inte dom.(vattenfall,staten)

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.