Ungdomens hus dribblas bort

Att en så principiellt viktig fråga som ungdomens hus inte varit föremål för varken politisk diskussion eller politiskt beslut är inget annat än en skandal.

I dagarna flyttar ungdomens hus från de anrika lokalerna i Haparandas gamla järnvägsstation. Det är sorgligt och vemodigt. Det är mer än 20 år sedan som ungdomarna i Haparanda bildade en stark opinion för att de ville ha en lokal att vistas i på kvällar och helger. En fritidsgård, tillika frizon, från skola och hem. De konstaterade att järnvägsstationen var en utmärkt plats för ändamålet, och kommunen gick ungdomarna till mötes. Ett hundratal ungdomar ägnade tusentals timmar åt att själva renovera och fräscha upp lokalerna. Sedan dess har ungdomens hus varit en viktig plats i många unga Haparandabors liv.

I och med att järnvägstrafiken förväntas komma igång år 2021 är nu ungdomens hus i full färd med att flytta ut från järnvägsstationen. Vi menar att detta är en förhastad åtgärd som dessutom inte varit upp till politisk behandling. Under fullmäktige den 15 juni ställde vi frågan vem som fattat beslutet om att ungdomens hus måste flytta från järnvägsstationen, och fick till svar av den styrande koalitionen att det är inget politiskt beslut utan något som bakats in i den stora frågan om skolstrukturen. Vilket för övrigt vi Socialdemokrater motsatte oss. Vi har dessutom i diskussionerna kring detta sett vikten av denna fråga och föreslagit i Barn- och ungdomsnämndens diskussioner att man bör lyfta ut ungdomens hus ur skolstrukturfrågan och behandla den enskilt men tyvärr inte fått något gehör för det. Barn- och ungdomsnämnden som ”äger” frågan om ungdomens hus har således inte fattat ett politiskt beslut om någon flytt, ej heller kommunfullmäktige som är kommunens högst beslutande församling.

Att en så principiellt viktig fråga som ungdomens hus inte varit föremål för varken politisk diskussion eller politiskt beslut är inget annat än en skandal. Vi tycker det är djupt beklagligt. Vad som också är beklagligt är ambitionen från koalitionens sida att ungdomens hus planeras inrymmas i skolans lokaler på sikt, vilket vi menar inte blir den frizon som unga vill ha.

Vi kräver att framtiden för ungdomens hus behandlas som en särskild punkt och lyfts upp till politiskt beslut samt att ungas röster i den processen tydligt blir hörda.

Ida Karkiainen, Ordförande Socialdemokraterna i Haparanda Nina Waara, gruppledare för socialdemokraterna i kommunfullmäktige Per Eriksson, gruppledare för socialdemokraterna i Barn- och ungdomsnämnden

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Ungdomens hus dribblas bort

 1. Vadå ungdomens hus förr i tiden hade man kompisar man umgicks med på fritiden hittade på grejer hade alltid nått att göra men nu är det plötsligt samhället ska måsta komma in och dra bort dom datorer och telefoner. Föräldrar det är ni som ska uppfostra era barn att ta ansvar för för sitt handlande inte skola och samhälle. Ge dom dom rätta normerna som vi äldre har fått sen nyfödd då har vi inte dom problem vi har nu

 2. Ytterligare ett bevis på dåligt föräldraskap och att man inte tar ansvaret för sina egna barn utan tycker att samhället, skolan, kommunen och idrottsföreningarna ska sköta om detta.
  Barnen dumpas på dagis, förskolor, skolor med mera från att dessa är ett halvår gamla och sedan ska samhället uppfostra barnen.
  Gäller inte bara i Haparanda utan i hela landet.

  • Svar på ditt ovetande: så mycket som det finns LEDARSKAP och framför allt vilja från personalen och ledarna i happis är det inte en fråga för övriga inom kommunen men SVARET är det är flera herrans års forskning och svaret är kvalité. Men om frågan ställs till politikerna då lyder frågan CORONA 🙈

 3. TILL ledarna som sitter och tar beslut vad håller ni på med? Joo SVAR ända sedan Ikea kom till Happis så har allt blivit fel! HAPARANANDA-bor är inte några som går ut och vill eller kan visa sig MEN EN SAK SOM vi var stolta över var idrott och möjligheterna som fanns i lilla kommunen. De finns inte nu mer OCH DETTA ÄR ORSAKEN TILL kalabaliken som finns idag. DET finns pengar för att se till att DESSA IDROTTSANLÄGGNINGAR ses till och renoveras och grunden till detta är ungdomarna LEDARNA VAKTMÄSTARNA och att det finns en ungdomsgård som ger ledighet till familjen men framför allt att man lyssnar på de små människorna och nu pratar jag inte om gropen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

AKTUELLA DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.